Tarla, bahçe ve yeşil alan gibi toprak bulunan bölgelerde sulama için yerinde kontrole ihtiyaç duyulmadan ve herhangi bir personel kontrolü gerekmeden sulama işleminin yapılması otomatik sulama sistemi sayesinde mümkündür. Otomatik sulama sistemi toprağın ihtiyaç duyduğu su ve nem miktarına uygun olacak şekilde istenilen zaman ayarında çalışabilmektedir. Bu sayede toprak ve bitkilerin sulanma işlemi otomatik olarak ya da cep telefonu ile uzaktan kontrol ve takip edilebilmektedir.
Otomatik Sulama Sistemi Nasıl Çalışır?
Tarla sulama, bahçe sulama ve villa gibi özel alanlarda kullanılan otomatik sulama sistemi aynı zamanda belediye park ve bahçelerinde, kamusal alanlarda, spor tesisleri ve fabrika alanları gibi bölgelerde de kullanılabilmektedir. Otomatik sulama sistemi, sulama zamanlayıcılarına ve toprak nem sensörlerine bağlı olarak çalışmaktadır. Sulama yapılacak alana uzaktan otomatik sulama cihazı yerleştirilmektedir ve bu sayede selenoid adı verilen elektrikli veya pilli vanalardan su geçişi kontrol edilmektedir. Vanalar üzerinde yer alan ana boru ve ekleme malzemeleri su akışının ilerlemesi sağlamakta ve istenen noktalarda sprey başlıklar yardımıyla sulama gerçekleşmektedir. Otomatik sulama sisteminde yer alan zamanlayıcıların elektrikli ya da pilli olmak üzere iki farklı seçeneği mevcuttur. Ayrıca sulama yapılacak olan alana göre sulama sisteminde sprey başlıklar veya damlama sulama boruları kullanılmaktadır. Genellikle çim sulama sistemi için sprey başlıklar tercih edilirken bitki sulama işlemi için damlama su boruları kullanılmaktadır. Otomatik sulama sisteminin işleyişi için kullanılan ana malzemeler ise selenoid vanalar, damlama boruları, sprey başlıklar, boru ve ekleme malzemeleri, zamanlayıcılar ve sulama sensörleri olarak sıralanabilmektedir. Otomatik sulama sisteminin montajı yapılırken tüm bu ana malzemeler belirli bir sıraya göre monte edilmektedir. Monte etme işlemi tamamlandıktan sonra toprak üzerinde otomatik sulama sistemine dair herhangi bir parça görünmemektedir.
Otomatik Sulama Sisteminin Faydaları Nelerdir?
Akıllı sulama diye de bilinen otomatik sulama sisteminde bulunan otomatik sulama cihazı, ihtiyaçlar doğrultusunda özelleştirilmiş bir sisteme sahiptir. Suyun aktive edilme süresi istenilen gün ve saatte olabilmektedir. Sulama alanı sahipleri tatil veya seyahat gibi uzun zamanlı dönemlerde sulama işlerinin aksamaması ve sahip oldukları alanın canlı kalması için otomatik sulama sisteminden yararlanabilmektedir. Ayrıca herhangi bir personel yardımına ihtiyaç duyulmadan profesyonel malzemelerle sistematik şekilde sulama işlemlerinin yerine getirilmesi de otomatik olarak sağlanabilmektedir.
Sulama sistemindeki olası problemler ve bilgilendirmeler sisteme tanımlanan telefon numalarına SMS olarak bildirilir. İstenmesi durumunda her sulama işlemi öncesinde ve sonrasında bilgi mesajı alınabilir. Otomatik sulama sisteminin ana elemanı olan selenoid vanalar suyun açılma ve kapanma işlemlerini, akış debisini kontrol edebilir niteliktedir. Bu sayede sulama işlemi için ihtiyaç olan gereksinimler ayarlanabilmektedir. Düşük veya yüksek debi, temiz ya da kirli su, düşük ve yüksek basınç sulama kontrol ünitesi tarafından yönetilebilmektedir. Ayrıca toprak nem sensörü kurulumu sayesinde gereksiz sulama yapılması önlenmektedir. Sensör kurulumu yapılan bölgede yağmur yağması gibi beklenmedik durumlar otomatik olarak algılanmakta ve sulama sisteminin devreye girmesi ertelenmektedir. Toprağın sahip olduğu nem miktarı nem sensörleri tarafından algılanabilmekte bu sayede su tasarrufu sağlanabilmektedir. Genel olarak otomatik sulama sisteminin faydaları toprak sahibi için boş zamanların değerlendirilmesi, su tasarrufu sağlanması, toprak alandaki bitkilerin sağlıklı gelişmesi ve maddi kayıpların önlenmesi olarak sıralanabilmektedir.
Otomatik sulama sistemi hakkında detaylı bilgi edinmek ve sulama alanıza uygun çözümler için hemen alanında uzman danışmanlarımızla iletişime geçin.