Endüstriyel nesnelerin interneti olarak tanımlanabilen endüstride IoT uygulamaları endüstri alanında kullanılan makine ve işlemleri bağlı sensör ve cihazlar yardımıyla tek bir panelden kontrol edebilmektir. Kontrol paneli akıllı cihazlar üzerinden yapılmakta ve üretim alanında bulunmaya gerek kalınmadan uzaktan izleme, takip etme ve denetleme işlevlerini gerçekleştirebilmeyi sağlamaktadır. Tüm bu işlevleri yerine getirebilmek için uzaktan internet ortamına bağlı kalınarak tablet, bilgisayar veya cep telefonu üzerinden kontrol sağlamak mümkündür.
IoT Nedir ve Endüstride Nasıl Kullanılır?
Internet of Things açılımına sahip olan IoT, Türkçe karşılığı olarak nesnelerin interneti olarak tanımlanmaktadır. İnternetin fiziksel sistemlerle etkileşimde bulunması ve makinelerin bu sistemin parçası olarak ele alınmasıyla bağlı cihazlara makinelerle ilgili bilgi akışının sağlanması IoT uygulaması olarak açıklanmaktadır. Endüstri alanı makine işleyişine bağlı olduğundan IoT uygulamalarıyla endüstri yeniden yapılanmaktadır. IoT uygulamalarının endüstri alanında kullanılmasıyla dördüncü endüstriyel devrimin başlangıcına sebep olarak kabul edilmiştir. İnternet vasıtasıyla imalat süreçlerinin takibinin yapılabilmesi, analiz edilmesine imkan tanınması ve yönetimin de gerçekleştirilebilmesi endüstri alanına oldukça büyük bir gelişim kazandırmaktadır.
Endüstride operasyonları yönetmek mevcut varlıkların en verimleri şekilde kullanılmasıyla gerçekleşmektedir. Bu noktada endüstriyel üretim yapan fabrika veya işletmenin sahip olduğu varlıkları optimal şekilde kullanması ve operasyonel maliyetleri azaltması için IoT uygulamaları devreye girmektedir. İnternete bağlı olan makinelerin uzaktan izlenmesi, üretim verilerinin tek bir panel üzerinden görüntülenebilir olması fırsat ve risklerin kolayca belirlenerek gerekli iyileştirmelerin yapılmasına olanak tanımaktadır. Analiz etme imkanına kolay yoldan ve gerçek zamanlı olacak şekilde ulaşabilme fırsatı daha iyi ve daha hızlı kararlar alınmasını dolayısıyla etkili çözümlere ulaşmayı sağlamaktadır.
IoT uygulamalarında kullanılan sensörler endüstri alanında kullanılan makineler üzerinde makinenin fiziksel özelliklerini ve koşullarını üretimden veri toplama ile ölçümlemektedir. Açma-kapama durumu, sıcaklık ve basınç değerleri, titreşim seviyesi ve malzeme miktarı gibi bulgular sensörler tarafından algılanabilmektedir. Tüm bu bulgular dijital ortama aktarılarak veri şeklinde işlenebilmekte ve yetkili kişilerin internet vasıtasıyla uzaktan erişimine imkan vermektedir. Genel olarak endüstride IoT uygulamalarının faydalarını sayacak olursak; zaman tasarrufu sağlanması, daha verimli makine kullanımı, maliyet düşüşü, işgücünün verimli hale gelmesi, üretimde kalitenin ve karın artışı, uygulanabilir performans metriklerinin oluşturulması olarak sıralanabilmektedir.
Siz de IoT uygulamaları sayesinde endüstriyel uygulamalarınızda maliyetleri düşürmek, işgücünü ve kaynakları verimli kullanmak için hemen uzman IoT danışmanlarımızla görüşün.