Son yıllarda yapay zeka ve otomasyonun gelişmesi ile beraber fabrikalar da akıllı özellik kazanmış durumdadır. Böylelikle işletmeler, 7 gün 24 saat kontrol altına alınarak hata payı düşürülebilir ve otomasyon sistemleri ile sürekli kontrol altında tutulabilir. Bu sistemleri kullanmaktaki en önemli amaç, oluşabilecek hata ve diğer problemleri minimuma indirmektir. Bununla birlikte akıllı fabrika güvenliği arttırmaya, üretimi hızlandırmaya ve kaliteyi arttırmaya yönelik olarak da amaçlanmıştır. Son yıllarda bu konuda yazılım ve donanım çalışmalarının artması ve yapılan yatırımlar sayesinde gelişmesi ile yüksek oranda ilerleme kaydedilmiştir.
Akıllı Fabrika Nedir?
Akıllı fabrika çalışan insan oranının azaltıldığı ve insan kontrolünde olan mekanizmaların yapay zeka ve otomasyonlara devredilerek insandan kaynaklanacak hataların önüne geçilmesini, aynı zamanda da üretimin sürekli olarak devam etmesini sağlayan sistemler ile kurulan veya çalışan fabrikalara verilen addır. Endüstri alanında yaşanan gelişmeler sonucu oluşan bu sürece dünya genelinde endüstri 4.0 adı verilmektedir.
Neden Akıllı Fabrika Kurulur?
Akıllı fabrikaların kurulmasının en büyük sebebi insan hatalarında kaynaklanan maddi kayıpların önüne geçmektir. Çok basit gibi görünen insan hataları üretimin durmasına ya da üretimin devamında üründe oluşan hatalar sebebi ile maddi kayıp ortaya çıkarması sebebi ile işletmeler tarafından istenmemektedir. Aynı zamanda insan kontrolündeki alet ve ekipmanlarda aynı şekilde problemlere yol açmaktadır. Bu sebeple akıllı fabrikalarda bütün sistemler otomatik olarak hareket edebilecek şekilde dizayn edilir. Aynı zamanda bütün sistemler birbiri ile iletişim haline geçerek sistem önce ki ve sonraki adımlardan da haberdar olarak ona göre üretimi düzenlemektedir. Akıllı fabrikaların bir diğer özelliği ise gece gündüz aralıksız çalışabilmesidir. Bu sebeple akıllı fabrikalar için dünyada ışıksız çalışan fabrikalar da denmektedir.
Akıllı Fabrikanın Avantajları
Akıllı fabrikalar büyük oranda işçi maliyetlerinden avantaj sağlamaktadır. Buna ek olarak akıllı fabrikalarda insan faktörünün azalması sebebi ile oluşabilecek maddi kayıplarında önüne geçilir. Üretim, dağıtım, ön işlemler dahil bütün sistemler otomasyona devredilerek birbiri ile iletişim halinde çalışabilmektedir. Bu da bütün organizasyonu tek noktadan kontrol edebilmenizi sağlayacaktır. Akıllı sistemler ve akıllı fabrika kurulumu hakkında detaylı bilgi almak için uzman ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.