fbpx

Endüstri 4.0 Nedir? Pozitif ve Negatif Yönleri Nelerdir?

    1. sanayi devrimi : su ve buhar gücünü kullanan makinaların bulunması, insan gücünden daha yüksek bir güç.
    2. sanayi devrimi : elektrik gücü ve seri üretim tekniklerinin kullanımı.
    3. sanayi devrimi : bilgisayar ve robotların kullanımı, hesaplama ve üretimde optimizasyon.
    4. sanayi devrimi : elektronik cihazlarda iletişim, cihazlarda veri depolanması, akıllı fabrikalar.


Endüstri 4.0, üretimde gelişmeye açık ve yavaş yavaş şekil alan bir milat, endüstri ve teknoloji yöneliminin değişen dünyaya ayak uyduran doğal sonucudur. Değişen sistemle çalışma sistemi, iş kolları ve iş gücü yeniden yapılanacaktır. Aslında burada yaşanan, yeni bir olgu değil. Geçmişten bu yana, buhar gücünün bulunması ile 1000 çalışanın yaptığı işi 200 çalışanın yapması, elektrik gücü ile 50 çalışana düşmesi, hesaplama gücü ile 10 çalışana düşmesini düşünün. Geriye kalan 990 çalışan, başka sektörlerde çalışmaya başladı ve çalışma sistemi şekil değiştirdi. Bazıları değişen endüstri sistemi ile makinelerin, elektrik motorlarının, bilgisayar veya robotların dizaynında, üretiminde yer aldı, bazıları satışını yaptı, bazıları insan kaynaklarında çalıştı veya başka bir sektörde(hizmet vb.) çalışmaya başladı. Şu anki konuyu mikro olarak baz alırsak ve başka bir konuyla benzetime girersek, asıl olan değişimdir. Dünya çağlarının değişimi gibi, insanlıktan önceki varlıkların ve insanların  doğal seçilime girmesi ve sürekli gelişimi. Size bu durumu  örneklerle gösterelim.

  • 1900 yılında amerika nüfusunun neredeyse yarısı çiftçi idi(30 milyon). Günümüzde ise 3 milyon çiftçi  ve 325 milyon  nüfus var, her çiftçi neredeyse 100 kişi için yiyecek üretiyor.
  • Geçmiş zamanda madenlerde 1000 çalışan varken, günümüzde çok daha az çalışanla aynı üretim sağlanabiliyor.

Değişimle birlikte gelişen, sadece azalan işçi ve iş yükü de değil, eğitimli çalışan kesiminde çalışma şekli giderek değişiyor, geçmiş zamanda bir mühendisin veya istatistikçinin yaptığı hesaplamalar, haftalarını aylarını alırken, şu anda gelişen yazılımlarla çok kısa sürelerde tamamlanıyor. Geçmiş zamanda bir grup çalışanın yaptığı üretimi yazılım ve bilgisayarlarla birlikte 1 çalışan yapabiliyor. Bununla birlikte meslekler eskiye göre daha belirli ve güçlü hale geldi. Geçmişin doktoru, şu anın beyin ve sinir cerrahlarına, genel cerraha, göz hastalıklarına dönüştü, bu da bize daha az çalışanı değil, daha uzman çalışanı sağladı. Gelişen teknoloji ise daha az tarım, daha az üretim değil, daha iyi tarım ve daha iyi üretime sebep olacaktır. Bu gelişmelerle birlikte çalışma saatlerinin azalmasının ilk işaretleri görülmeye başlandı.

ENDÜSTRİ 4.0 PRENSİPLERİ

  • Birlikte çalışılabilirlik.
  • Bilgi şeffaflığı, bilginin açık bir şekilde erişilebilir, kapsamlı ve anlaşılır olması.
  • İnsanlara daha iyi karar alma ve sorunlara hızlı çözümler getirmek amacıyla bilginin daha kapsamlı ve görselleştirilmesi yoluyla destek sağlayan sistem.
  • Cihazların oluşturduğu sistemin bağımsız olarak karar alması ve özel işlevlerini yerine getirmesi becerisi.

Endüstri 4.0 pozitif etkisi : ekonomik olarak büyük bir kalkınma yaşanabilir, elektronik ve makinelerin kullanımı artabilir, verim kalite, üretim gelişebilir.

thumbnail_iot_image

INTERNET of THINGS (IoT)

Nesnelerin İnterneti (IoT), insanların çevrelerindeki dünyayla etkileşim şeklini temel olarak değiştirme potansiyeline sahiptir. Ağlar tarafından yazılıma bağlanan sensörler ve aktüatörler olarak tanımladığımız IoT sistemleri, bağlı nesneleri, makineleri ve hatta canlıları izleyebilir ve yönetebilir. Bu hızlı gelişen teknoloji, insan odaklı faaliyetlerin yeni alanlarına veri odaklı karar vermeyi mümkün kılmaktadır. Fabrikadaki izleme makinelerinden denizdeki gemilerin ilerlemesini takip etmek, insani yaşamsal belirtilerin üzerindeki fiziksel değişimlerini daha yakından algılamaya çalışan IoT sistemleri, şirketlerin fiziksel varlıklarından çok daha fazlasını elde etmelerini sağlayabilir, sağlık sonuçlarını iyileştirir ve hatta hayat kurtarır.

Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse; Birçok otel, odalardaki termostatları kontrol etmek için IoT kullanıyor. Otelcilik sektöründe IoT hizmet sunumunda devrim yarattı ve maliyetleri düşürürken müşteri deneyimini geliştirdi.

  • Bağlı termostatlar kullanılarak, soğutma veya ısıtma maliyetini ortadan kaldıran  giriş ve çıkış sırasında oda sıcaklıklarını ayarlayabilir.
  • Odalardaki doğal ışığa göre LED ışıklarını otomatik olarak ayarlamak.
  • Önleyici bakım, tehlikeli eğilimleri tanıyan ve sorun ortaya çıkmadan uygun bakım için uyarılar gönderen IoT, manuel kontrol yerine otomatik kontrolü sağlamak.
  • Müşteriler telefonları kendi odalarının anahtarı olarak veya resepsiyona istek göndermek için kullanabilir.
  • Zaman içinde bir IoT kullanıcının özel tercihlerini ezberleyebilir, TV kanalları, sıcaklık ve aydınlatma gibi sonraki konaklamaları için düzenlemeleri otomatik ayarlayabilir. IoT çözümleri hakkında detaylı bilgi almak için hemen arayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir