fbpx

Neden ve Nasıl Bir IoT Platforma İhtiyacınız Var?

IoT platformlar, dijital dönüşüm yolculuğunu basitleştirmeye yardımcı olan bir dizi olgun ürün içeren bir pazar haline gelmiş durumda. Küçük ya da büyük bir çok şirket IoT ile kendisine mutlaka fayda sağlayacak bir kaç alan buldu ve bu sebeple IoT büyük bir ilgi görmeye başladı.

IoT Platform tam olarak nedir? IoT Platform ne işe yarar?

Bir IoT platformunun temel amacı, IoT sistemlerinin dağıtımının ve uygulanmasının karmaşıklığını azaltmak ve IoT geliştiricilerine, hizmet sağlayıcılarına ve uygulayıcılarına eyleme geçirilebilir iş zekası sağlamaktır. IoT platformlar, çok çeşitli bağlı cihazların ve hizmetlerin geliştirilmesini, dağıtımını, entegrasyonunu ve bakımını koordine eden ve ayrıca insanların IoT sistemleriyle etkileşime girmesi için bir platform sağlayan bulut tabanlı veya bunlara dayalı yazılım bileşenleridir. Pek çok uygulama tamamen kendi çerçevesi üzerine kurulabildiğinden, aynı zamanda bir uygulama platformudur. En önemlisi ise uygulamalar geliştirilebilmesi ve IoT verilerini iş amaçları için kullanılmasını sağlamasıdır. IoT platformlar bir çok işlevi bir arada bulundurur.

IoT platformların, çok çeşitli güvenlik, bağlantı ve veri koruma gibi farklı adlandırılmış ancak benzer özelliklere işaret eden çok sayıda tanımı vardır. Güvenlik, ihtiyaçlarınız, kullanım durumlarınız ve yol haritanız için en iyi IoT platformlarını seçmede önemli bir rol oynar.

Bir IoT platformu seçerken, şirketinizin iş ihtiyaçları, pazar büyüklüğü ve platform potansiyeli gibi çeşitli faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekir. Piyasada çok sayıda IoT platformu var gibi görünse de, kendilerini farklı protokollerdeki cihaz filonuzu yönetmekle sınırlamayan, farklı uygulamalar ve dashboardlar hazırlayabildiğiniz ve kullanıcılarınıza sunabildiğiniz bir IoT platforma odaklanmalısınız. Nihai seçim, elbette özel gereksinimlerinize bağlı olacaktır, ancak işte göz önünde bulundurmanız gereken bazı önemli kriterler şunlardır.

Temel işlevler: Tüm IoT platformlarının sunması gereken temel işletim özellikleri vardır:

– Veri saklama ve görselleştirme.
– Veri analizi ve işleme araçları.
– Olayların yapılandırması.
– Verilerin kontrolü ve sahipliği.

Veri depolama ve görselleştirme, verimli bir IoT çözümü oluşturmanın anahtarıdır. Bir varlığın ya da cihazın geçmiş davranışını izlemek, verileriniz üzerinde tam kontrol sahibi olmanızı sağlar ve cihazlarınızdaki olası eğilimleri veya yanlış davranışları tespit etmenize olanak tanır. Örneğin, sürekli çalışan bir makinenin sıcaklığını izliyorsunuz ve geçen hafta boyunca sıcaklıkta 40 ° C’den 68°C’ye giden günlük 4°C’lik bir artış tespit ediyorsunuz. Bu anormal davranışı fark edebilir ve makineye bakım yapabilir, zaman ve para israfına dönüşebilecek olası hasarlardan kaçınabilirsiniz.

Verileri analiz etmek ve işlemek için kullanılan araçlar, ham verilerden değerli bilgileri çıkarmak için çok önemlidir. Bu araçlar aracılığıyla, değişkenlerdeki anormallikleri, eğilimleri veya belirli davranışları belirleyebilir ve analiz edebilirsiniz. Bu araçlar, basit işlemlerden regresyon algoritmaları, tahmin veya anormallik algılama gibi daha karmaşık matematiksel hesaplamalara kadar değişebilir.

Fast IoT Platform ile Sıcaklık ve Nem Takibi

Diğer yandan ise ‘olaylar’, veriye dayalı kararlar vermenin ve bir varlığın ya da cihazın davranışına dayalı süreçleri otomatikleştirmenin anahtarıdır. Çözümünüzün, seviyesinin belirli bir değerin altına düşmesini önlemek için bir su tankını izlediğini varsayalım. Ama dürüst olalım; Bir kişinin sürekli olarak su deposu seviyesini kontrol etmesi gerekiyorsa 7/24 uzaktan izlemenin amacı nedir? Bu nedenle, çözüm için çalışmak yerine, çözümün bizim için çalışmasını sağlamak için veri değerlerine göre tetiklenen olay uyarılarına (Email, SMS vb.) ihtiyaç vardır. Son olarak, verilerin tam kontrolünü ve sahipliğini doğrulamak önemlidir. Veriler yalnızca sizin için kullanılabilir olmalıdır ve gizliliğini garanti ederek verileri yalnızca siz yönetebilirsiniz.

Dayanıklılık: Bu konu, gerçek zamanlı web arayüzü ve API kullanılabilirliğinin yanı sıra veri erişilebilirliği ve diğer hizmetler dahil olmak üzere platformun kesintisiz çalışma süresini ifade eder. Günümüzün standart beklentilerinin çoğu% 99,5’in üzerindedir ve bu sadece basit bir iş akışı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda proje başarı oranını da artırır.

Esneklik: Çoğu zaman, “IoT Platformu” terimi, tescilli bir donanım sağlayıcısının web izleme aracını tanımlamak için kullanılır. Ancak bunun yanlış olduğunu biliyoruz. Gerçek bir platform, tanımı gereği, yenilikçi çözümler oluşturmak için 3. taraf bileşenlerin kullanılabileceği bir yerdir. IoT platformu tarafından desteklenen protokoller, cihazlar ve eklentiler açısından ne kadar fazla çeşitlilik olursa, hem bugün hem de gelecekte projenizin başarısını elde etme olasılıkları o kadar artar.

Ölçeklenebilirlik: Ölçeklenebilirlik, platformun binlerce cihazı ve milyonlarca veri noktasını performanstan ödün vermeden veya tonlarca saat gerektirmeden güvenli ve sorunsuz bir şekilde yönetme yeteneğini ifade eder.

Özelleştirme: Yenilikçi IoT Platformlarının çoğu, kullanıcılarına, belirli gereksinimleri karşılamaya uygun gördüğü için uygulamalarını özelleştirme, kendi dashboardlarını ve raporlamalarını oluşturma imkanı sunar.

Güvenlik: Sistem ve veri güvenliği, bir IoT platformunda aranacak en önemli hususlardan biridir. Bununla birlikte, güvenlik her iki tarafa, IoT platform sağlayıcısına ve IoT çözümünüzün mimarı olarak size bağlıdır. IoT platformu sağlayıcınızın standart uygulamalara uygun API kimlik doğrulama yöntemlerini desteklediğinden ve depolanan verilerin rastgele değiştirilmediğinden, yani güvenilir veritabanları olduğundan emin olun. Ayrıca, cihaz bağlantı protokollerinin ve API’lerinin güvenli protokoller aracılığıyla TLS veya SSL gibi şifrelenmiş trafiği desteklediğinden emin olun.

Uygulama örnekleri: Çoğu zaman gözden kaçan bir husus, örneklerin öğretici ve kullanıma uygun biçimde bulunabilirliğidir. Aklınızdan geçenlere benzer kullanım senaryolarına anında erişim sahibi olmak, IoT platformunun gereksinimlerinizi karşılayıp karşılamadığını belirlemenize olanak tanır.

Fiyatlandırma modeli: IoT genellikle bir prototiple başlar, ardından müşteri tarafında bir kavram kanıtıyla başlar ve ardından kademeli olarak binlerce birime ölçeklenir. On-premise yada Bulut lisans seçenekleri gibi esnek fiyatlandırma modeline sahip bir IoT platformu, IoT uygulamanızın yaşam döngüsü boyunca makul maliyetlere sahip olmanızı sağlayacaktır. Ek olarak, şeffaflığı kontrol edin; hiç kimse belirtilmemiş ücretlere şaşırmaktan hoşlanmaz.

Deneyim: Cihazlarınız IoT platformunuzla arayüz oluşturacak olsa da, siz de bir kişi olarak platformun arkasındaki ekiple etkileşim kuracaksınız. Sonuçta başarılı olmanıza yardımcı olacak verimli konuşmalar, dokümantasyon, sensörler, ağ geçitleri ve destek sunan ekipler arayın.

Tüm bu özelliklere sahip FAST IoT Platform hakkında detaylı bilgi almak için hemen iletişime geçin.

Dijital dönüşüm yaparak, para ve zaman kazanabilmek için kendinize en iyi IoT platformu seçmelisiniz, çünkü bu sizin işiniz..

Kaynaklar:

https:// www .manufacturer.lighting/info/217/
https:// www .oreilly.com/content/evaluating-choosing-iot-platform/
https:// ubidots.com/blog/how-to-choose-an-iot-platform/
https:// www .i-scoop.eu/internet-of-things-guide/internet-things-iot-platforms/
https:// danielelizalde.com/iot-platform/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir