PLC, HMI Panel, SCADA, Endüstriyel I/O gibi endüstriyel ürünler arasında, kablosuz haberleşme teknolojilerinin kullanımı giderek artmaktadır. Endüstriyel sahaların giderek genişlemesi ve kullanılan endüstriyel otomasyon ürünlerinin sayısının artışı nedeniyle, PLC, HMI Panel gibi endüstriyel ürünler arasında kablo çekmek, gerek işçilik maliyetleri gerekse kablo maliyetleri gibi sebepler nedeniyle pek tercih edilmemektedir.
Otomasyon sistemlerinde kablosuz haberleşme yapılması düşünüldüğünde ilk olarak karmaşık sistemler akla gelmektedir fakat kablosuz haberleşme düşünüldüğü kadar karmaşık bir sistem değildir. RF, GPRS, LTE, WiFi gibi kablosuz haberleşme tekniklerini kullanan kablosuz haberleşme ürünlerini, kablo üzerinden çalıştırdığınız bir otomasyon sistemine entegre etmek için detaylı anlatımı yazımızın devamında görebilirsiniz.
Otomasyon Sistemleri Nasıl Haberleşir?
Kablosuz haberleşmeye geçmeden önce otomasyon sistemleri kablolu olarak nasıl haberleşir sorusuna cevap vermek gerekmektedir. PLC ve HMI Panel gibi otomasyon ürünleri arasında endüstriyel haberleşme protokolleri kullanılarak data haberleşmesi sağlanmaktadır. Modbus RTU, Modbus TCP/IP, Profibus, Profinet, Fieldbus gibi protokoller endüstriyel otomasyon cihazları arasında yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.
Otomasyon sistemlerinin haberleştirilmesinde kullanılan protokoller birçok otomasyon firmasının bir araya gelerek, ortak çalışmalarla standartlarını belirlediği protokollerdir. Bu sebeple endüstriyel haberleşme protokolleri genellikle marka ve model ayrımı yapmadan aynı protokolü destekleyen ürünler arasında haberleşme için kullanılmaktadır. Ülkemizde otomasyon sistemlerinde, Siemens S7-1200, Siemens S7-300, Schneider Modicon M221, Schneider Modicon M340, Delta DVP14SS2 ve Delta DVP16SP11R gibi PLC modelleri sıklıkla kullanılmaktadır. Kullanılan endüstriyel ürünler arasında haberleşme gereksinimlerine ( hız, kablolu haberleşme mesafe sınırı gibi) göre haberleşme protokolü seçilmektedir. Haberleşme protokolü belirlendikten sonra, endüstriyel ürünlerin yazılımı uygun protokole göre yapılır. Gerekli kablolama işlemleri sağlandıktan sonra otomasyon sistemi devreye alınmaktadır. Roltek Teknoloji Siemens S7-1200 serisi PLC, Schneider Modicon M221 ve Delta DVP14SS2 serisi PLC’ler ile kablosuz otomasyon ağları kurulmasında birçok proje geliştirmiştir.
Kablosuz PLC, SCADA, HMI Panel Haberleşmesi
Otomasyon sistemlerinde kablolu haberleşmede kullanılan protokoller Ethernet IEEE 802.3, RS485 gibi standartlar üzerinden sağlanmaktadır. Kablosuz haberleşme modemlerinin, kablolu otomasyon sistemlerine entegrasyonu yine bu standartlar üzerinden sağlanmaktadır. Kablosuz otomasyon modemleri üzerinde bulunan Ethernet, RS485, RS232 standartlarına uygun haberleşme portları kullanılarak PLC, HMI Panel gibi endüstriyel cihaz bağlantıları sağlanmaktadır.
Roltek Teknoloji uzman ekibi ile PLC, SCADA gibi endüstriyel otomasyon ürünlerinde kablosuz haberleşmesi konusunda teknik danışmanlık desteği veriyor. Detaylı bilgi ve iletişim kurmak için linke tıklayabilirsiniz.
KablosuzPLC, SCADA, HMI Panel Haberleşme Teknikleri
RF Kablosuz Modemler; haberleşme portları üzerinden gelen verileri RF tekniği ile kablosuz olarak iletirler. RF tekniği kullanılarak yapılan haberleşmede, kullanıcılar için kablosuz haberleşmenin kablolu haberleşmeye göre herhangi bir farkı yoktur. RF tekniği ile modemlerin RF çıkış gücüne bağlı olarak 50 Km’lere varan kablosuz haberleşme yapmak mümkündür. RF tekniğini kullanan haberleşme sistemlerinde lisanslı ve lisans gerektirmeyen 2 farklı grup ürün bulunmaktadır. Lisanslı ürün gruplarındaki ürünler ile kablosuz haberleşme sağlayacakların, ülkemiz için Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK)üzerinden frekans tahsis etmeleri gerekmektedir. Lisanslı bant kablosuz haberleşme sistemlerinde belirli bir ücret karşılığında tahsis edilen frekanslar kullanılabilmektedir. Lisans gerektirmeyen ürünler için ülkemizde KET Yönetmeliği’nin belirlemiş olduğu frekans bandı, çıkış gücü ve yayın sıklığına uygun cihazlar herhangi bir lisans ücreti ödemeye gerek kalmadan kullanılabilmektedir. Roltek Teknoloji’nin lisans gerektirmeyen RF modemlerine linke tıklayarak göz atabilirsiniz.
GPRS ve 4G ( LTE )Kablosuz Modemler; haberleşme portları üzerinden gelen verileri GSM altyapısını kullanarak kablosuz olarak internet’e çıkarır. GPRS ve LTE Modemlerin kullanımında simkart kullanılması gerekmektedir. Genellikle GPRS ve LTE üzerinden çalışan kablosuz sistemlerde modemlere sabit ip’ye sahip simkart takılır. İlgili sabit ip üzerinden otomasyon ürünlerine erişim sağlanır. GSM altyapısını kullanan teknolojilerde, çok uzun mesafelerde iletişim gereksinimi, yüksek data hızı gereksinimi ve internet üzerinden erişim isteği öne çıkmaktadır. GPRS ve LTE teknolojileri ile yapılan kablosuz plc, scada haberleşmelerinde mesafe sınırı olmaksızın GSM altyapısı olan tüm bölgelerde kablosuz haberleşme sağlanabilmektedir.