fbpx

Akıllı Tarım Nedir? Tarım 4.0 Uygulamaları Nelerdir?

Endüstri 4.0, değişimin gücüyle tarıma büyük bir etki edebilir. Tarımın dijitalleştirilmesi, üretimde yeni araçların ve makinelerin geliştirilmesine dayanmaktadır. Bağlı çiftlikler, yeni üretim ekipmanları, bağlı traktörler ve makineler, çevresel korumayı, yüksek verim ve kaliteyi sağlayabilir.

Traktörler, tarım endüstrisinde gelişimin temel araçlarıdır. Bağlantı ve yer bulma teknolojisiyle(GPS) bu tarım araçlarının kullanımı optimize edilebilir. Sürücü rotaları, hasat ve ekme işlemlerini kısaltmanın yanı sıra yakıt tüketimini azaltmaya yönelik yardımı da sağlar. Aynı zamanda sensörlerin ürünler üzerindeki kontrolü ile verimlilik ve üretkenlik açısından önemli kazanımlar sağlayarak, hassas tarıma olanak sağlanabilir.

Yeni araçların ve uygulamaların getirilmesinin ötesinde, Tarım 4.0‘ın verimlilik artışı açısından gerçek vaadi, uzaktan veri toplama, kullanma ve veri alışverişi yapma yeteneğinde yatmaktadır. Üretim hakkında daha fazla veri ve ölçüm toplayabilme; toprak kalitesi, sulama seviyeleri, hava durumu, haşerelerin  varlığı gibi. Traktör üzerine yerleştirilen sensörlerle, sahaya ve toprağa doğrudan yerleştirilmesiyle ya da drone veya uydu görüntülerinin kullanımı ile sağlanabilir.

Akıllı Tarım Uygulamaları

  • Akıllı sulama sistemi sulama işlemini otomatikleştiren IoT tabanlı bir cihazdır.
  • Kullanıcı tek bir tuşla motoru açık ya da kapalı konuma getirebilir.
  • Toprak nem sensörü eşik değere ulaşıp ulaşmadığını kontrol ederek, eşik değerini geçerse pompa motorunu kapar aksi takdirde otomatik olarak işlem başlar. Bu da size yağmur vb hava durumuna göre işlem yapma da yardımcı olarak su kaynağı ve elektrik tasarrufu sağlar.
  • Güç kaynağı kesildiğinde ve motor kapatıldığında, kullanılabilir güç kaynağı olduğunda otomatik olarak başlayacaktır. Kullanıcı pompa motorunu manuel olarak yeniden başlatma konusunda endişelenmeyecektir.
  • Ayrıca çeşitli sensör benzeri nem sensörü, sıcaklık sensörü gibi verileri cloud sisteminde grafik olarak görüntülenebilir.

Tarım aletleri verilerini üreticilere bağlamanın kullanım durumu öngörücü bakımdır. Sensör yerleştirme ve bağlantı, üreticilerin ürünün kullanımını izlemelerini sağlar. Performans kaybını algılayabilir ve önleyici bakım işlemleri yapabilirler. Ek olarak toplanan veriler, üretici ihtiyaçlarını daha iyi anlamalarına ve ürün yelpazesini geliştirmeye yönelik kullanımlarına yardımcı olabilir.

Ürünleri ve araçları doğrudan iyileştirmek için toplanan verilerin kullanılmasıyla gübre ve yakıt kullanımında önemli verimlilik artışları optimizasyonlar sağlayabileceği için çok ümit vericidir. Erken tahminlerle birlikte gübre ve yakıt tüketimini azaltırken, gelirde artış sağlayabilir.

Son olarak tarımda Iot’un kabul edilmesindeki diğer bir önemli sorun, kırsal alanlarda iletişim altyapısının geliştirilmesidir. Güncel kablosuz iletişim ağları, kentsel alanlara odaklı olarak dağıtılmıştır. Bu yüzden, kırsal alanlarda iletişim ağlarının geliştirilmesi gerekir. Avrupada kırsal kalkınma için, büyük ölçüde tarım fonunun kullanımına rağmen, kablosuz kapsama alanı %40 civarındadır. 

Akıllı tarım uygulamaları ve kablosuz haberleşme hakkında uzman danışmanlarımızdan daha detaylı bilgi almak için tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir