fbpx

Otomasyon Sistemlerinde GPRS, 3G, LTE ve NB-IOT

Otomasyon sistemlerinin haberleştirilmesinde, kablosuz iletişim yöntemleri sıklıkla tercih edilmektedir. GPRS Modem ve LTE Modem kablosuz otomasyon sistemlerinde yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır.  Endüstri 4.0 ile birlikte tüm makineler kaliteyi ve verimliliği arttırmak amacıyla, birbirleri arasında devamlı data haberleşmesi yapacak ve makinelerin ve prosesin izlenebilir olması daha fazla önem kazanacaktır.

Kablosuz otomasyon sistemleri için kısa mesafelerde tercih edilen RF ( Radyo Frekans ) tekniği, uzun mesafelerde çok fazla tercih edilmemektedir.  GSM altyapısı kullanılarak geliştirilen kablosuz otomasyon sistemlerinde mesafe sıkıntısı yaşanmadan, GSM altyapısının bulunduğu tüm bölgelerde kablosuz haberleşme sağlanabilmektedir.

Neden GPRS, 3G, LTE Teknolojilerini Kullanmalı?

Otomasyonda, kablolu iletişimin kullanılmasının temel nedenlerinden birisi,  yüksek iletişim hızı sunuyor olmasıydı. Fakat kablolu iletişim sistemlerinde, uzun mesafelerde iletişim için kablo maliyetlerinin yüksek olması ve kablonun gerektirdiği işçilik ve altyapı çalışması nedeniyle kablosuz iletişim daha iyi bir çözüm olmaya başladı. GSM teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte, GSM altyapısını kullanan haberleşme teknolojileri yüksek hızlarda data haberleşmesi sağlamaya başladı. Özellikle LTE Modemler yüksek iletişim hızları sebebiyle, yüksek hız gerektiren kablosuz otomasyon sistemlerinde tercih edilmeye başlandı. Enerji tüketiminin önemli olduğu otomasyon sistemlerinde ise NB-iot teknolojisi, sunmuş olduğu gelişmiş özellikler nedeniyle tercih sebebi olmaktadır.

Roltek, geliştirmiş olduğu kablosuz otomasyon ürünleri ile bu alanda ürün ve hizmet sunmaktadır. İhtiyaca yönelik çözümün belirlenmesinde danışmanlık hizmeti vermektedir. PLC, SCADA, HMI Panel ve Endüstriyel I/O gibi endüstriyel ürünlerin kablosuz haberleşmesini sağlamak ve herhangi bir Endüstriyel otomasyon ürün kullanımına gerek kalmaksızın otomasyon sistemlerinin kurulması sağlamak amacıyla GPRS modem, LTE modem, NB-iot modem çözümleri sağlamaktadır.

Otomasyon Sistemlerinde GSM teknolojileri aşağıdaki uygulamalarda sıklıkla kullanılmaktadır.

  • Rüzgar ve güneş enerji santralleri verilerinin takibi,
  • Depo doluluk oranlarının takibi,
  • Meteoroloji sistemleri,
  • Kablosuz Kuyu, Pompa ve Depo otomasyonu,
  • PLC, SCADA, HMI panel gibi ürünler arasında kablosuz haberleşme,

Roltek,  bu uygulamalar için hazır çözümler sunmaktadır. Ürünlere göz atmak için linke tıklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir